Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Zdjęcie - Pierniczki czekoladowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Piernikowe serca które po upieczeniu są jeszcze twarde a w kolejnym dniu zaczynaj mięknąć. Doskonałe na święta jak również do podarowania na walentynki przepis z tej strony

 składniki suche:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • szczypta soli
 składniki mokre
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce i przesiać. 

Do garnuszka włożyć masło, melasę, czekoladę - podgrzewać mieszając do połączenia się składników. Lekko przestudzić.

Do suchych składników wbić jajko i wlać lekko przestudzoną mieszankę oraz skórkę z pomarańczy - całość zmiksować. Masę przełożyć do miseczki i owinąć folią spożywczą,  wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pobyt w lodówce powoduje że masa jeszcze stężeje i nie będzie się kleiła.

Schłodzoną masę wyciągać z lodówki partiami i rozwałkowywać na grubość ok 3 mm dowolne kształty. Piec w 180 C ok 10- 12 minut. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pierniczki czekoladowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów