Pierniczki czekoladowe
Piernikowe serca które po upieczeniu są jeszcze twarde a w kolejnym dniu zaczynaj mięknąć. Doskonałe na święta jak również do podarowania na walentynki przepis z tej strony
składniki suche:- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 180 g masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
- 55 g gorzkiej czekolady, połamanej
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce i przesiać.
Do garnuszka włożyć masło, melasę, czekoladę - podgrzewać mieszając do połączenia się składników. Lekko przestudzić.
Do suchych składników wbić jajko i wlać lekko przestudzoną mieszankę oraz skórkę z pomarańczy - całość zmiksować. Masę przełożyć do miseczki i owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pobyt w lodówce powoduje że masa jeszcze stężeje i nie będzie się kleiła.
Schłodzoną masę wyciągać z lodówki partiami i rozwałkowywać na grubość ok 3 mm dowolne kształty. Piec w 180 C ok 10- 12 minut. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem.
Smacznego
Wydrukuj przepis