Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

                         Smaczne biszkoptowe ciasto z jabłkami, które dodatkowo wzbogaciłam rodzynkami, orzechami włoskimi oraz oczywiście cynamonem. Puszyste, lekkie, aromatyczne i bardzo dobre. Przepis znalazłam w książce Elżbiety Adamskiej "Kuchnia polska i światowa". 

Zdjęcie - Ciasto biszkoptowe z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto biszkoptowe z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*1 i 1/2 szklanki mąki

*3 jajka

*1/2 szklanki cukru

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka cukru waniliowego

*3 łyżki oliwy

*tłuszcz i bułka tarta do formy

*cukier puder do posypania

*jabłka lub inne owoce (truskawki, maliny) wymieszane z 2 łyżeczkami cynamonu, garścią rodzynek i garścią grubo posiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, stopniowo dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wolniej miksować. Na końcu dodać oliwę. Ciasto wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 20cm), na wierzchu ułożyć owoce (umyte i obrane ze skórki). Ja ułożyłam owoce, które wcześniej wymieszałam z cynamonem, rodzynkami i orzechami. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika ,piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Ciasto biszkoptowe z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto biszkoptowe z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów