Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies (...). Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz
Tę babkę piekłam już jakiś czas temu i w zasadzie nie wiem, czemu zostawiam ją na koniec moich przedwielkanocnych propozycji ;) Bardzo lubię ciasta z makiem, nawet tym nie mielonym, kiedy tak fajnie chrupie w zębach...
To mój debiut jeśli chodzi o pieczeń z ciastem drożdżowym. Jako dodatek do ryb czy mięsnych potraw zawsze sięgałam po gotowe ciasto francuskie. Zastanawiam się czy ciasto drożdżowe należy piec równocześnie z surowym mięsem czy po upieczeniu samej pieczeni. Ja upiekłam najpierw samą pieczeń i gdy już była lekko wystudzona obłożyłam ją ciastem i ponownie wstawiłam do piekarnika.
Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekę sernik z rosą (...). A tym roku postanowiłam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam. Przeszukałam strony internetowe pełne wspaniałych przepisów, jednak moją uwagę przykuł dokładnie ten przepis i właśnie marmurkowy sernik zrobiłam. Nie zawiodłam się :)
Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Babkę tę najczęściej przygotowuję na sobotnie, przedświateczne śniadanie. Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.
Dzisiejsza tarta czekoladowa, przygotowana wspólnie z mężem, o wspaniałym aromacie pomarańczy jest bogata w czekoladowy smak. Wypełniona delikatnym ale intensywnym w smaku musem na jednym z lepszych spodów jakie miała okazję jeść. Pokryta karmelizowanymi segmentami miąższu pomarańczy (...) smakuje wybornie. Polecam baaaaaaaardzo!
Gdybyście potrzebowali szybkiego, awaryjnego przepisu na deser, to właśnie go znaleźliście;) Wystarczy połączyć kilka składników, by w ciągu 10 minut móc poczęstować niespodziewanych gości. Kontrast między zimnymi, kwaśnymi owocami a słodkim sosem z, wydawałoby się, mdłej białej czekolady, przełamanej dodatkiem pysznego limoncello jest wyjątkowy.
To wariacja o typowo włoskim charakterze. Delikatna cukinia o aromacie czosnku, kilka słodkich suszonych pomidorów i (dla kontrastu) słone oliwki. Do tego parmezan, oliwa i jestem szczęśliwa!
Święta, święta, a po świętach pozostały najedzone brzuchy i ostatni kawałek sernika. Sernika, który zachwycił wszystkich kombinacją smaków, połączeniem słonego i słodkiego, karmelowym kolorem, niezwykłą delikatnością i tym, że rozpływa się w ustach. Genialny przepis na rewelacyjny sernik, z którego powtórka już wkrótce:)
Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.
W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.