Mrożone owoce z sosem z białej czekolady i limoncello wg Nigelli
Gdybyście potrzebowali szybkiego, awaryjnego przepisu na deser, to właśnie go znaleźliście;) Wystarczy połączyć kilka składników, by w ciągu 10 minut móc poczęstować niespodziewanych gości. Kontrast między zimnymi, kwaśnymi owocami a słodkim sosem z, wydawałoby się, mdłej białej czekolady, przełamanej dodatkiem pysznego limoncello jest wyjątkowy. Efekt zaskakuje subtelnością i wykwintnością. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima", pełnej różnych pyszności do wypróbowania. Polecam (i książkę, i ten deser):D
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Mrożone owoce z sosem z białej czekolady i limoncello
- 100ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki limoncello
- 80g białej czekolady
- 200g mrożonych owoców jagodowych
Wlać śmietankę i połowę limoncello do małego rondelka.
Podgrzewać, aż prawie się zagotują.
Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę.
Kilka razy zakołysać rondelkiem, by pokryła się śmietaną
Wyjąć owoce z zamrażalnika i ułożyć w płaskim naczyniu.
Skropić resztą limoncello.
Pomieszać czekoladę, by się rozpuściła i była gładka.
Polać sosem owoce i od razu podawać, w szklaneczkach lub pucharkach.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 290 kcal