Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.
W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Jeśli macie duszę odkrywcy, spróbujcie. Jeśli lubicie serniki na zimno - spróbujcie. Nic strasznego z tego połączenia nie wychodzi, a gwarantuję zaskoczenie gości.
Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę, doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie !
Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość.
Wyszedł dokładnie taki, jak chciałam - zwarty, ale nie ciężki, mało opadający i dobrze się krojący . Nazwałam go "świątecznym", nie tylko z tego powodu, że upiekłam go na święta, ale dlatego, że na to sobie zasłużył :-)
Jest to moje pierwsze spotkanie z tym sernikiem, głównie mam na myśli efekt rosy, z tak ubitą pianą sernika jeszcze nie piekłam, bo bałam się, że mi nie wyjdzie. Radość na widok pierwszych złotych kropelek: bezcenna!
Sałatka caprese nie tylko prezentuje się na talerzu rewelacyjne, ale również smakuje wybornie. Bardzo proste smaki, które tworzą spójną całość. Osobiście mogę tę sałatkę jeść co wieczór na kolację.
Co jakiś czas staję przed problemem, co zrobić z nadmiarem surowych białek. Oczywiście najłatwiej byłoby zostawić je w miseczce na blacie kuchennym (...) ale czasem można znaleźć też inne rozwiązanie...
Atina, od której zaczerpnęłam recepturę, piecze tę babkę na każde Święta Wielkanocne, więc o czymś to świadczy ;-) Mnie osobiście ciasto też bardzo smakowało. Wilgotne (choć może na takie nie wygląda), aromatyczne, z cytrynową nutą - a wiadomo, że herbata z cytryną idealnie do siebie pasują :-)
Mimo, iż prezentuję Wam przepis na kolejne słodkości, to spełnia on przynajmniej warunek orzeźwienia. Przeważającym smakiem jak sama nazwa wskazuje jest cytrynowy.