Pieczeń drobiowa otulona złocistym ciastem
To mój debiut jeśli chodzi o pieczeń z ciastem drożdżowym. Jako dodatek do ryb czy mięsnych potraw zawsze sięgałam po gotowe ciasto francuskie. Zastanawiam się czy ciasto drożdżowe należy piec równocześnie z surowym mięsem czy po upieczeniu samej pieczeni. Ja upiekłam najpierw samą pieczeń i gdy już była lekko wystudzona obłożyłam ją ciastem i ponownie wstawiłam do piekarnika. Myślę, że przez to uniknęłam zakalca. Liczę na cenne rady jak poradzić sobie z ciastem i nadmiarem wyciekających soków z mięsa? Pierwszy raz tak piekłam ale na pewno nie ostatni.
składniki na pieczeń:
1 kurczak
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 opakowania zielonego groszku
2 bułki kajzerki
1 jajko
olej
sól
pieprz czarny
majeranek
składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g margaryny
25 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
odrobina soli
1 jajko
olej do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier i śmietanę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, wbić jajko, dodać margarynę, odrobinę soli i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto a następnie odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować pieczeń.
Kurczaka poporcjować, wytrybować z kości. Cebulę poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Obrane marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce i dołożyć do cebuli, dusić aż warzywa będą miękkie. Kawałki kurczaka zmielić przez maszynkę 2 razy. Bułki kajzerki namoczyć w wodzie a następnie wyciśnięte przekręcić przez maszynkę razem z warzywami. Wszystko razem wymieszać, wbić 1 jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Wsypać 1/2 opakowania zielonego groszku i wymieszać. Gotową masę przełożyć do długiej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia(w ten sposób ciasto, które nałożymy na pieczeń nie będzie miało zakalca). Ciasto rozwałkować na prostokąt i położyć na pieczeni dociskając przy brzegach. Z resztek zrobić dekorację. W moim przypadku były to bazie, które nawiązują do Wielkanocy. Ponownie wstawić pieczeń do piekarnika i piec w temp. 180 st. przez około 15 minut. Podczas pieczenia ja po około 8 minutach wystawiam pieczeń z piekarnika i smaruję ją za pomocą pędzelka olejem, dzięki czemu pieczeń fajnie się zrumieni.