Ciasto Krówka
Jedno z moich ulubionych ciast i z pewnością pokochają je także inni wielbiciele słodkich ciast. Jest w nim wszystko co dobre i niestety wiele kalorii, ale o tym staram się nie myśleć. W moim domu jest robiony od dawna i nigdy jeszcze nie zawiódł. Ciasto lepiej upiec ok 2 dni wcześniej, wtedy zmięknie i lepiej się kroi. Miękie zrobi się też po kilku dniach od śmietany - ale czy wytrzyma tyle dni ;p
Dla kogo kawałeczek? ;]
Co potrzebujemy:
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
200 g margaryny
2 jajka
200 g cukru pudru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki ciepłego mleka
Dodatkowo
1 puszka masy krówkowej
płatki migdałowe
750 ml śmietany min 30%
20 g żelatyny
3 śmietan-fixy
* podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajka i cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach margarynę, miód
oraz sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę i miksujemy, aż śmietana zrobi sie gęsta.
Ubitą śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krwkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Co potrzebujemy:
Ciasto
Dodatkowo
* podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajka i cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach margarynę, miód
oraz sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę i miksujemy, aż śmietana zrobi sie gęsta.
Ubitą śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krwkową i posypujemy płatkami migdałowymi.