Babka serowa z warzywami
Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Babkę tę najczęściej przygotowuję na sobotnie, przedświateczne śniadanie. Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 100 g ricotty
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ½ łyżeczki soli
- 50 g pokrojonego w kostkę sera ementaler
- 50 g startego sera parmezan
- 150-200 g mieszanki podgotowanych warzyw
- kilka czarnych oliwek
- szczypta białego pieprzu
- szczypta kurkumy i słodkiej papryki w proszku
- po łyżce zielonej pietruszki i świeżego tymianku
Wykonanie: -Dowolnie dobrane , pokrojone drobno warzywa ugotować i wystudzić /należy zachować ich jędrność/. -Foremkę / na babkę/ wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. -Piekarnik nastawić na 175-180 st. C. -Ricottę połączyć z jogurtem, wbić jajka i wymieszać. - Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy. - Do masy serowo-jajecznej wsypywać stopniowo mieszankę mąki z przyprawami i zmiksować krótko przy pomocy miksera /na małych obrotach / tylko ,podawać,do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. -Wlać powoli oliwę i wymieszać starannie łyżką. -Do gotowego ciasta dodać przygotowane warzywa, drobno posiekane zioła , ser pokrojony w kostkę oraz starty parmezan. -Delikatnie wymieszać . -Masę przełożyć do foremki. -Piec ok. 40 minut do momentu, aż ciasto będzie przyrumienione , a patyczek w nie wbity będzie suchy. -Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno lekko przestygnąć w foremce, po czym należy je wyjąć i studzić na kratce kuchennej. -Babkę kroić całkowicie wystudzoną .
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem wędliny .
Zamiast warzyw do ciasta można dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub inną ulubioną wędlinę ,a babkę można upiec w foremkach dowolnej wielkości i kształtu.