Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą
.
Ciasto składa się z 4 części:
- spodu z kruchego ciasta czekoladowego
- masy wiśniowej
- masy z serka mascarpone
- blatu bezowego z czekoladą
.
Blat bezowy
2 białka
1 szklaka cukru pudru
3 dag gorzkiej czekolady
szczypta soli
.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na nią gotową pianę z białek.
Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.
Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.
Blat bezowy można przygotować dzień wcześniej.
.
Masa wiśniowa:
40 dag wiśni mrożonych
3-4 łyżki cukru
1 budyń wiśniowy
1,5 szklanki wody
.
Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.
Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.
Kruche ciasto czekoladowe:
.
12,5 dag margaryny
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki tortownicy na wysokości 3 cm..
Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.
Ciasto ostudzić.
.
.
Masa z serka mascarpone:
.
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany 30 %
2 -3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.
Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.