Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Zdjęcie - Sernik kajmakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwięta, święta, a po świętach pozostały najedzone brzuchy i ostatni kawałek sernika. Sernika, który zachwycił wszystkich kombinacją smaków, połączeniem słonego i słodkiego, karmelowym kolorem, niezwykłą delikatnością i tym, że rozpływa się w ustach. Genialny przepis na rewelacyjny sernik, z którego powtórka już wkrótce:)
Sernik kajmakowy*: Spód:

  • 50 g solonych orzeszków (,np fistaszków)
  • 80 g ciastek kruchych (,np digestive)
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru


Masa serowa:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 230 g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 600 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki


Polewa:

  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła

 

  • prażone płatki migdałowe do posypania sernika


Wszystkie składniki na spód sernika umieszczam w misie blendera z ostrzami, miele wszystko razem do czasu uzyskania kruszonki. Wykładam spód tortownicy o śr. 23 cm. Piekę w 190 st ok 12 min.
W dużej misce ucieram masło z cukrem. Dodaję masę kajmakową i ekstrakt waniliowy, ucieram całość na gładką masę. Następnie dodaję po po jednym jajka i stopniowo ser. Na koniec wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Gotową masę wlewam na podpieczony skód. Piekę w 180 st ok 45-50 min. W razie gdyby sernik zbyt mocno się rumienił, po ok 30 min pieczeniach przykrywam do folią aluminiową. Upieczony sernik, studzę w formie na kratce kuchennej.
W rondelku umieszczam masę kajmakową i mleko, podgrzewam całość, stale mieszając, do czasu aż masa stanie się bardzo płynna. Następnie dodaję masło, mieszam bardzo dokładnie. Gotową polewą polewam ostudzony sernik, wierzch polewy posypuję prażonymi migdałami.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.

Kategorie przepisów