Sernik kajmakowy
Święta, święta, a po świętach pozostały najedzone brzuchy i ostatni kawałek sernika. Sernika, który zachwycił wszystkich kombinacją smaków, połączeniem słonego i słodkiego, karmelowym kolorem, niezwykłą delikatnością i tym, że rozpływa się w ustach. Genialny przepis na rewelacyjny sernik, z którego powtórka już wkrótce:)
Sernik kajmakowy*: Spód:
- 50 g solonych orzeszków (,np fistaszków)
- 80 g ciastek kruchych (,np digestive)
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
Masa serowa:
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 230 g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 600 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
Polewa:
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
- prażone płatki migdałowe do posypania sernika
Wszystkie składniki na spód sernika umieszczam w misie blendera z ostrzami, miele wszystko razem do czasu uzyskania kruszonki. Wykładam spód tortownicy o śr. 23 cm. Piekę w 190 st ok 12 min.
W dużej misce ucieram masło z cukrem. Dodaję masę kajmakową i ekstrakt waniliowy, ucieram całość na gładką masę. Następnie dodaję po po jednym jajka i stopniowo ser. Na koniec wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Gotową masę wlewam na podpieczony skód. Piekę w 180 st ok 45-50 min. W razie gdyby sernik zbyt mocno się rumienił, po ok 30 min pieczeniach przykrywam do folią aluminiową. Upieczony sernik, studzę w formie na kratce kuchennej.
W rondelku umieszczam masę kajmakową i mleko, podgrzewam całość, stale mieszając, do czasu aż masa stanie się bardzo płynna. Następnie dodaję masło, mieszam bardzo dokładnie. Gotową polewą polewam ostudzony sernik, wierzch polewy posypuję prażonymi migdałami.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.