„W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny.
Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!
Proste, smaczne, szybkie do przygotowania, ciasto bez pieczenia, które swoją nazwę zaczerpnęło od popularnego batonika Kinder Maxi King. Coś w tym musi być, bo ciasto smakiem przypomina wszystkim znany batonik. Puszysty, mleczny krem, karmel i duża ilość orzeszków.
No takie danie to pamiętam z dzieciństwa – ze szkolnych stołówek lub kolonii. Bardzo miło to wspominam, bo uwielbiam jajka i świeże zioła. Odtworzyłam je w domu i smakują jeszcze lepiej niż tamte z dawnych lat. Domowe zawsze lepsze Myślę, że wspaniale sprawdzą się na obiad dla Waszych pociech, bo moja córka się nimi zajada.
Dziś oddaję w wasze ręce banalnie prosty deser, który sprawi, że zmieścicie się w swoje jeansy następnego dnia. Prosty trik sprawił, że Eton mess stał się znacząco mniej kaloryczny. W tradycyjnej wersji jednym z głównych składników jest bita śmietana. Ja postanowiła użyć jogurtu greckiego.
Słodkie placuszki z kaszą jaglaną i mango sprawdzą się na obiad i deser. Zajadamy od razu po przygotowaniu, ponieważ najsmaczniejsze są na ciepło. Można je podać z gęstym jogurtem lub owocami.
Banalnie proste, a totalnie mnie zaskoczyły. Neutralne w smaku, więc można je podać zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. W towarzystwie pasty z fasoli i pieczarek smakowały obłędnie.
Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam.
Ten pomysl idealnie trafi do tych,którzy nie maja piekarnika,lub piekarnik źle dziala- to z tych powodów nie bedą jesc pizzy?-o nie!,od dziś to się na pewno zmieni.
Dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem