Kurczak z pieczarkami zapiekany w sosie serowym
Prosta i w miarę szybka do zrobienia potrawa w postaci zapiekanego w serowym sosie kurczaka. Nie jest to zbyt dietetyczne danie, ale podane razem z pełnoziarnistym makaronem i np. brokułami, może stanowić pełnowartościowy posiłek, który nasyci nas na długi czas. Od czasu do czasu można się skusić ;)
KURCZAK Z PIECZARKAMI ZAPIEKANY W SOSIE SEROWYM
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
150g pieczarek (najlepiej małych),
2 płaskie łyżki masła (najlepiej klarowanego),
1 płaska łyżka mąki,
300ml mleka,
40g tartego sera typu parmezan,
sól i pieprz,
szczypta ziół prowansalskich,
odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
natka pietruszki do posypania
Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pieczarki oczyścić (większe przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości) i obsmażyć na łyżce masła na dość dużym ogniu, aż będą złociste, a soki, które puszczą, odparują. Ułożyć je w naczyniu obok kurczaka.
W rondelku stopić drugą łyżkę masła, wsypać mąkę i zasmażać przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, żeby zapobiec tworzeniu się grudek. Tak powstały beszamel gotować jeszcze minutę, po czym zdjąć z ognia. Wsypać parmezan, doprawić pieprzem, odrobiną gałki oraz ewentualnie solą (jeśli ser nie nadał wystarczającej słoności). Gorącym sosem zalać kurczaka i pieczarki. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.