Maxi King

Maxi King

Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Proste, smaczne, szybkie do przygotowania, ciasto bez pieczenia, które swoją nazwę zaczerpnęło od popularnego batonika Kinder Maxi King.
Coś w tym musi być, bo ciasto smakiem przypomina wszystkim znany batonik.
Puszysty, mleczny krem, karmel i duża ilość orzeszków.

Czego można chcieć więcej?:)

Składniki:

mleczna masa

  • 3 szklanki pełnego mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 200g masła
  • 400g waniliowego serka homo
  • 0.4 szklanki cukru pudru
  • odrobina dowolnego alkoholu

dodatkowo

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ok. 400g herbatników
  • 150g orzeszków ziemnych solonych

polewa

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%

Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Na przemian dodawać mleko w proszku i serek, ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarować połowę mlecznej masy.
Przykryć drugą warstwą herbatników.
Herbatniki posmarować masą kajmakową.
Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Rozsmarować drugą część mlecznej masy.
Przykryć pozostałymi herbatnikami.
Zrobić polewę.
Czekoladę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.
Dodać śmietanę.
Posiekać orzeszki, wymieszać z polewą.
Powstała polewą polać ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maxi King - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów