Eton mess w wersji light

Eton mess w wersji light
Wstęp

Zdjęcie - Eton mess w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są desery, które każdy pokocha niezależnie od tego czy lubi słodkości czy nie. Eton mess jest właśnie takim deserem, nie za słodki i nie za kwaśny. Połączenie kruchej i słodkiej bezy z delikatną bitą śmietaną i lekko kwaskowatymi truskawkami sprawia, że ten deser jest ideałem! Jednak ma jedną wadę, jest kaloryczny. Dlatego zawsze kiedy pokocham jakiś deser, staram się wykonać jego "lżejszy" odpowiednik.

Dziś oddaję w wasze ręce banalnie prosty deser, który sprawi, że zmieścicie się w swoje jeansy następnego dnia. Prosty trik sprawił, że Eton mess stał się znacząco mniej kaloryczny. W tradycyjnej wersji jednym z głównych składników jest bita śmietana. Ja postanowiła użyć jogurtu greckiego. Oczywiście jeśli słodycz bezy to dla ciebie za mało, dosłodź lekko jogurt cukrem pudrem albo miodem.

W tym przepisie nie podaję ilości składników, ponieważ zostawiam to waszej kwestii, zróbcie ile uważacie za słuszne :)

Składniki:
  • jogurt grecki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • bezy, wcześniej zamrożone i następnie lekko pokruszone
  • truskawki, pocięte na mniejsze kawałki (ew. maliny itp.)

Czas
całkowity 15 min Sposób przygotowania

Zdjęcie - Eton mess w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Jogurt grecki wymieszaj z ekstraktem z wanilii.

2. Do wysokiego pucharka (szklanki) włóż naprzemiennie jogurt grecki, bezy, owoce... I tak do samego rantu naczynia.

Zdjęcie - Eton mess w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser możesz przygotować godzinę wcześniej i włożyć do lodówki

Zdjęcie - Eton mess w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Eton mess w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi:

Kategorie przepisów