Placuszki jaglane z mango
Słodkie placuszki z kaszą jaglaną i mango sprawdzą się na obiad i deser. Zajadamy od razu po przygotowaniu, ponieważ najsmaczniejsze są na ciepło. Można je podać z gęstym jogurtem lub owocami. Pamiętajmy o porządnym przepłukaniu kaszy zimną wodą jeszcze przed gotowaniem, to pozwoli pozbyć się charakterystycznej goryczki. Jeżeli chcemy zrezygnować z jajka, musimy dodatkowo dodać jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej, ponieważ jest ona składnikiem wiążącym. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- 1/2 dojrzałego mango bez skórki
- 2 łyżeczki cukru brązowego nierafinowanego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- masło klarowane