Placuszki jaglane z mango

Słodkie placuszki z kaszą jaglaną i mango sprawdzą się na obiad i deser. Zajadamy od razu po przygotowaniu, ponieważ najsmaczniejsze są na ciepło. Można je podać z gęstym jogurtem lub owocami. Pamiętajmy o porządnym przepłukaniu kaszy zimną wodą jeszcze przed gotowaniem, to pozwoli pozbyć się charakterystycznej goryczki. Jeżeli chcemy zrezygnować z jajka, musimy dodatkowo dodać jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej, ponieważ jest ona składnikiem wiążącym. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Placuszki jaglane z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/2 dojrzałego mango bez skórki
  • 2 łyżeczki cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • masło klarowane
Kaszę dokładnie płukam na sitku w zimniej wodzie. Gotuję w 1, 5 szklanki lekko posolonej wody. Od zagotowania gotuję 6 min pod przykryciem i odstawiam. Mango drobno kroję. Do przestudzonej i odparowanej kaszy dodaję mango i resztę składników, wszystko dokładnie mieszam. Gotową masę odstawiam na 5 minut. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, łyżką nakładam małe placuszki, smażę na większym ogniu na rumiano. Od razu podaję, smakują z owocami i jogurtem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Placuszki jaglane z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placuszki jaglane z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy