Karkówka gotowana
Smaczne, soczyste, domowe mięso, idealne na zimno na kanapki.
Inspiracja: Co mi w duszy gra .
Składniki:
- 1kg karkówki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, kminek, mielona kolendra do smaku
Wszystkie przyprawy rozgnieść.
Natrzeć nimi mięso.
Mięso włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.
Zapeklowaną karkówkę zawinąć w folię aluminiową (ok. 3 krotnie).
Całość spiąć gumkami recepturkami.
Mięso włożyć do garnka z zimną wody (mięso ma być szczelnie przykryte wodą).
Zagotować, zmniejszyć gaz.
Gotować ok. 1-1.5 godziny na minimalnym gazie.
Ugotowaną karkówkę, wyciągnąć z wody, wystudzić, schować na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, rozwinąć folię, kroić cienkie plastry i podawać np. jako wędlinę na kanapki.