Karkówka gotowana

Karkówka gotowana


Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smaczne, soczyste, domowe mięso, idealne na zimno na kanapki.

Inspiracja: Co mi w duszy gra .

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, kminek, mielona kolendra do smaku

Wszystkie przyprawy rozgnieść.
Natrzeć nimi mięso.
Mięso włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.
Zapeklowaną karkówkę zawinąć w folię aluminiową (ok. 3 krotnie).
Całość spiąć gumkami recepturkami.
Mięso włożyć do garnka z zimną wody (mięso ma być szczelnie przykryte wodą).
Zagotować, zmniejszyć gaz.
Gotować ok. 1-1.5 godziny na minimalnym gazie.
Ugotowaną karkówkę, wyciągnąć z wody, wystudzić, schować na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, rozwinąć folię, kroić cienkie plastry i podawać np. jako wędlinę na kanapki.

Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów