Karkówka gotowana


Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smaczne, soczyste, domowe mięso, idealne na zimno na kanapki.

Inspiracja: Co mi w duszy gra .

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, kminek, mielona kolendra do smaku

Wszystkie przyprawy rozgnieść.
Natrzeć nimi mięso.
Mięso włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.
Zapeklowaną karkówkę zawinąć w folię aluminiową (ok. 3 krotnie).
Całość spiąć gumkami recepturkami.
Mięso włożyć do garnka z zimną wody (mięso ma być szczelnie przykryte wodą).
Zagotować, zmniejszyć gaz.
Gotować ok. 1-1.5 godziny na minimalnym gazie.
Ugotowaną karkówkę, wyciągnąć z wody, wystudzić, schować na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie, rozwinąć folię, kroić cienkie plastry i podawać np. jako wędlinę na kanapki.

Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karkówka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Baleron pieczony
3

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Rolada z boczku
1

Rolada z boczku

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczeń
2

Pieczeń

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze
2

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pyszna wiejska kiełbasa
1

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki