Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką
Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).
Składniki na: 4 porcje Czas przygotowania: 45 min
4 jabłka
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych górskich
145 g masła
szczypta soli 5
łyżek brązowego cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka cynamonu
Do podania
jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpuszczamy 20 g masła dodajemy 1 łyżkę cukru i cynamon, prażymy chwile 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ramekiny smarujemy masłem, na dno wykładamy podprażone jabłka 3. Kruszonka - mieszamy mąkę, płatki, resztę cukru i masła oraz sól, szybko siekamy aż powstaną okruchy, posypujemy wierzch każdej foremki i zapiekamy ok 30 minut 4. Podajemy ciepłe z jogurtem