Tarta Niebo
Zauważyłam ostatnio, że wprost proporcjonalnie do ilości liści na drzewach i kwiatów w ogródkach, narasta moja tęsknota za świeżymi owocami i straganami przepełnionymi kolorowymi darami natury... Póki co stwierdziłam, że małymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam.
Składniki na kruche ciasto:
- 130 g masła
- pół łyżeczki soli
- 35 ml mleka
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki likieru z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
- kilka dużych pokruszonych bez
Teraz czas na przygotowanie kremu z białej czekolady. Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być schłodzone (prosto z lodówki). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.
Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym (fot.2). Na dżem wyłożyć gotowy krem z białą czekoladą (fot.3) i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy (fot.4).
Smacznego. Gwarantuję, że będzie smakowało :)
Źródło: mojeciacho
drukuj przepis