W tym sezonie postanowiłam przenieść się w kilka moich ulubionych kulinarnych miejsc na ziemi. Zaczynam od Hiszpańskiej fiesty! Zapraszam na wyborną, słodką, przepełnioną aromatem warzyw i ziół - faszerowaną paprykę z grilla.
To jest chyba najszybsza wersja piersi z kurczaka jaką mogłam wymyślać. Przygotowanie mięsa zajmuje minutę, a grillowanie od 10-20minut. Wspaniała alternatywa do polskiej karkówki z grilla. Dzięki wędzonej papryce, piersi z kurczaka mają niesamowity aromat.
Grillowanie to ponoć nowy sport narodowy Polaków. U mnie jest podobnie. Jak jest ciepło, uwielbiam wrzucić na ruszt kilka smakołyków. Ostatnio na moim grillu królują warzywa. Sałatka z grillowanych warzyw jest absolutnie hitem mojej kuchni.
Skoro weekend to dziś propozycja na grilla - świetna marynata do mięsa. Sprawdzi się zarówno do karkówki czy schabu jak i piersi drobiowych. Delikatna, taka w "sam raz". Marynowanie powinno trwać ok. 12 godzin, jednak jeśli teraz zabierzecie się do pracy - wieczorem będzie można mięsko wrzucić na ruszt.
Ćevapčići to danie kuchni bałkańskiej. Głównym jego składnikiem jest mięso mielone najczęściej mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw i ziół uformowane w ruloniki smażone lub grillowane. Ja zrobiłam wersję z grilla, która wszystkim bardzo smakowała.
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
Czas grillowania ogrodowego minął, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go przedłużyć. Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill, a teraz patelnię grillową.
Moja propozycja na podanie makaronu typu spaghetti. Sos dużą ilością warzyw, następnie zblendowany i doprawiony do smaku. Do tego małe klopsiki z dużą dawką czosnku.
Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone. Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!
Długie marynowanie w winie sprawia, że mięso jest kruche i bardzo aromatyczne. Borowiki – najszlachetniejsze z grzybów – idealnie podkreślają świąteczny charakter tej potrawy .
Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.
Przez środek schabu wydrążamy otwór (nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę odparowujemy i obsmażamy w tym schab...