Grillowana pierś z kurczaka z hiszpańską wędzoną papryką
To jest chyba najszybsza wersja piersi z kurczaka jaką mogłam wymyślać. Przygotowanie mięsa zajmuje minutę, a grillowanie od 10-20minut.
Wspaniała alternatywa do polskiej karkówki z grilla. Dzięki wędzonej papryce, piersi z kurczaka mają niesamowity aromat. Szczerze polecam, zwłaszcza z Salsą z mango i awokado albo z Guacamole, ale także ze zwykłą, grillowaną cytryną.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej papryki w proszku
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1. Opłucz piersi kurczaka w zimnej wodzie, a następnie osusz ręcznikiem papierowych.
2. Delikatnie oprósz mięso przyprawami.
3. Połóż piersi na grillu. Grilluj z obu stron, aż pierś będzie zarumieniona (czas zależy od grubości mięsa.Jeśli chcesz szybko przygotować pierś na grillu, połóż mięso na desce do krojenia i przepołów piersi tak, aby powstały dwa cienki filety. Cienkie mięso znacznie szybciej się zgrilluje.
Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 20min