Grillowana pierś z kurczaka z hiszpańską wędzoną papryką

Grillowana pierś z kurczaka z hiszpańską wędzoną papryką

 

Zdjęcie - Grillowana pierś z kurczaka z hiszpańską wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest chyba najszybsza wersja piersi z kurczaka jaką mogłam wymyślać. Przygotowanie mięsa zajmuje minutę, a grillowanie od 10-20minut.

Wspaniała alternatywa do polskiej karkówki z grilla. Dzięki wędzonej papryce, piersi z kurczaka mają niesamowity aromat. Szczerze polecam, zwłaszcza z Salsą z mango i awokado albo z Guacamole, ale także ze zwykłą, grillowaną cytryną.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej papryki w proszku
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku

Sposób przygotowania:

 

1. Opłucz piersi kurczaka w zimnej wodzie, a następnie osusz ręcznikiem papierowych.

2. Delikatnie oprósz mięso przyprawami.

3. Połóż piersi na grillu. Grilluj z obu stron, aż pierś będzie zarumieniona (czas zależy od grubości mięsa.Jeśli chcesz szybko przygotować pierś na grillu, połóż mięso na desce do krojenia i przepołów piersi tak, aby powstały dwa cienki filety. Cienkie mięso znacznie szybciej się zgrilluje.

Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 20min

Kategorie przepisów