Szaszłyczki w migdałach
Czas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową.
Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka, 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych, 1 puszka fig w zalewie słodkiej, sól, patyczki,
Glazura: 100ml oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka musztardy ostrej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować w kształt owalnego lizaka.Posolić.Wstawić do lodówki ,aby później łatwo wbić patyczek. Przygotować glazurę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Połączyć oliwę z musztardą ,miodem i cytryną ,dodać czosnek. Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą . Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach. Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą glazury. Szaszłyczki w migdałach podać z glazurowanymi figami . Jako dodatek dla bardziej głodnych proponuję ryż. Możemy zrezygnować z fig na rzecz innych ingrediencji.