Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami
Danie na świąteczny lub niedzielny obiad, a także świetna propozycja na niebanalny ciepły posiłek na imprezę sylwestrową.
Wymaga minimalnego nakładu pracy, a efekt ostateczny jest świetny!
Przepis z bloga Mrs & Mr Sandmann
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 150 - 200 g obranych pistacji
- 200 ml śmietanki kremówki
-sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie: Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć, przełożyć na rozgrzaną patelnię.
Smażyć po 5 minut z każdej ze stron. Następnie zmniejszyć "ogień" i dusić pod pokrywką ok . 15 minut (w oryginale mięso trafiło do piekarnika na 20 minut).
W międzyczasie obrać i posiekać pistacje. Wrzucić je na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewać ok.5 minut. Do orzechów dolać śmietanę. Chwilę redukować sos, a następnie dodać płyn wytworzony w czasie smażenia i duszenia polędwiczek.
Sos redukować dalej.
Po ok. 10 minutach przelać sos do polędwiczek. Dusić po przykryciem ok. 5 minut
Smacznego!
Ilośc porcji 4-6
Czas przygotowania 30 min.