Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
Moja propozycja na podanie makaronu typu spaghetti . Sos dużą ilością warzyw , następnie zblendowany i doprawiony do smaku. Do tego małe klopsiki z dużą dawką czosnku .
Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 kg mięso mielone
3 ząbki czosnku
1 jajko
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 szt bakłażan
1/2 szt cukinii
1 szt marchewki
1/3 szt selera
sos sojowy
2 łyżki masła
1 łyżka olej
1 szt cebula
1/2 szklanki wina białego
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 szklanki bulionu
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek ,sól ,pieprz do smaku. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kulki i smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Na patelnie po smażeniu klopsików dodajemy pokrojoną cebule , podsmażamy. Bakłażana cukinię dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli- podsmażamy. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce - dodajemy na patelnie z warzywami. Podsmażamy , zalewamy winem. Na dużym ogniu wino redukujemy. Następnie dolewamy bulion ok 2 szklanki i dusimy warzywa. Kiedy warzywa zrobią się miękkie blendujemy je na jednolity krem. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną 30. Do sosu dodajemy klopsiki i makaron - lekko mieszamy.
Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 kg mięso mielone
3 ząbki czosnku
1 jajko
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1/2 szt bakłażan
1/2 szt cukinii
1 szt marchewki
1/3 szt selera
sos sojowy
2 łyżki masła
1 łyżka olej
1 szt cebula
1/2 szklanki wina białego
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 szklanki bulionu
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek ,sól ,pieprz do smaku. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kulki i smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Na patelnie po smażeniu klopsików dodajemy pokrojoną cebule , podsmażamy. Bakłażana cukinię dobrze myjemy i kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli- podsmażamy. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce - dodajemy na patelnie z warzywami. Podsmażamy , zalewamy winem. Na dużym ogniu wino redukujemy. Następnie dolewamy bulion ok 2 szklanki i dusimy warzywa. Kiedy warzywa zrobią się miękkie blendujemy je na jednolity krem. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną 30. Do sosu dodajemy klopsiki i makaron - lekko mieszamy.