Boeuf Stroganow – Strogonow

  • SKŁADNIKI:
  • * polędwica wołowa - 600 g
  • * cebula - 3 szt
  • * papryka - 1 szt
  • * grzyby ( u mnie rydze ) - 50 g
  • * koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • * śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
  • * mąka pszenna - 50 g
  • * olej rzepakowy - 80 ml
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - 0,5 łyżeczki
  • * papryka ostra - 1 łyżeczka
  • * liść laurowy - 3 szt
  • * ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • * bulion warzywny - ok. 500 ml

Bardzo popularne danie w Polsce zwane Strogonow.

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego.

Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.

Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.

W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.

Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!

Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad!

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow – Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (  w  ” prawdziwym ”  strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).

Obrane cebule kroimy w piórka.

Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.

Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.

W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ”  rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.

Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).

Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.

Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.

Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.

Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.

Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.

Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.

Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.

Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.

Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow – Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow – Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków