Boeuf Stroganow – Strogonow

  • SKŁADNIKI:
  • * polędwica wołowa - 600 g
  • * cebula - 3 szt
  • * papryka - 1 szt
  • * grzyby ( u mnie rydze ) - 50 g
  • * koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • * śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
  • * mąka pszenna - 50 g
  • * olej rzepakowy - 80 ml
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - 0,5 łyżeczki
  • * papryka ostra - 1 łyżeczka
  • * liść laurowy - 3 szt
  • * ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • * bulion warzywny - ok. 500 ml

Bardzo popularne danie w Polsce zwane Strogonow.

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego.

Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.

Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.

W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.

Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!

Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad!

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow – Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (  w  ” prawdziwym ”  strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).

Obrane cebule kroimy w piórka.

Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.

Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.

W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ”  rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.

Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).

Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.

Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.

Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.

Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.

Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.

Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.

Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.

Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.

Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow – Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow – Strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy