Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną
Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.
Schab:
- 1 – 1,5 kg kawałek schabu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- sól
- pieprz
Farsz:
- 120 g suszonej żurawiny
- 80 g suszonych grzybów
- 150 g wędzonego boczku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy je i mielimy wraz z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa lub blenderze. Dodajemy posiekaną natkę, bułkę tartą, odrobinę pieprzu oraz pokrojoną na mniejsze części żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Schab przyprawiamy solą i pieprzem. Rozcinamy wzdłuż (nie do końca), aby powstał prostokątny płat. Na całej powierzchni rozkładamy farsz. Zwijamy roladę. Smarujemy schab olejem wymieszanym z musztardą. Posypujemy zielem angielskim roztartym w moździerzu lub zmielonym w młynku. Obkładamy plastrami boczku. Pieczeń możemy związać sznurkiem. Na wierzchu układamy liście laurowe. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy w 180°C tyle czasu, ile ważył schab (np. schab o wadze 1,2 kg piecze się 1 godzinę i 20 minut). Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się przyrumienił. Pieczeń schabowa z żurawiną jest doskonała bez dodatków, ale świetnie pasuje do niej sos grzybowy.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl
E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.