Tradycyjne zrazy wołowe
Za wołowinę zabieram się chyba najrzadziej ze wszystkich dostępnych mi mięs. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić menu gdyż wtedy docenia się smak mięsa. Z wołowiny przygotowałam tradycyjne zrazy, z boczkiem cebulą i ogórkiem w środku. Ponieważ miałam wąskie kawałki mięsa nie dawałam razowego chleba do środka lecz bezpośrednio do sosu.
Składniki:
- 4 plastry wołowiny zrazowej
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
- 4 plastry boczku
- skóra z razowego chleba
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- bulion najlepiej wołowy
- sól, pieprz
Mięso rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i na środku ułożyć pasek ogórka kiszonego, cząstkę cebuli, kawałek boczku. Zwinąć mięso ciasno w roladki, ja dodatkowo spięłam wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażyć zrazy z każdej strony. Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i skórkę razowca. Dusić powoli pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Sos zgęstnieje, można go zaprawić śmietaną i mąką (ja tego nie zrobiłam). Tradycyjnie takie roladki są podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Smacznego:)