Tradycyjne zrazy wołowe

Tradycyjne zrazy wołowe

Za wołowinę zabieram się chyba najrzadziej ze wszystkich dostępnych mi mięs.  Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić menu gdyż wtedy docenia się smak mięsa. Z wołowiny przygotowałam tradycyjne zrazy, z boczkiem cebulą i ogórkiem w środku. Ponieważ miałam wąskie kawałki mięsa nie dawałam razowego chleba do środka lecz bezpośrednio do sosu.

Zdjęcie - Tradycyjne zrazy wołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny zrazowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 4 plastry  boczku
  • skóra z razowego chleba
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bulion najlepiej  wołowy
  • sól, pieprz

Mięso rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i na środku  ułożyć pasek ogórka kiszonego, cząstkę cebuli, kawałek boczku. Zwinąć mięso ciasno  w roladki, ja dodatkowo spięłam wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażyć zrazy z każdej strony. Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i skórkę razowca. Dusić powoli pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Sos zgęstnieje, można go zaprawić śmietaną i mąką (ja tego nie zrobiłam). Tradycyjnie takie roladki są podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów