Energetyzujący koktajl z kurkumą

Energetyzujący koktajl z kurkumą

Ostatnimi czasy rozkochuję się w tej przyprawie, a to głównie za sprawą mojego dobrego Anioła od rzeczy niemożliwych do dostania, który i tym razem przyszedł z pomocą i zdobył dla mnie świeży korzeń kurkumy. Teraz pojęłam jaki sens ma dodawanie tej "żółci" do garnka. Jej świeża wersja to zupełnie inna bajka, intensywna w smaku i kolorze, barwiąca wszystko co napotka na swojej drodze, stała się składnikiem obowiązkowym porannych koktajli energetyzujących. Wartości pro zdrowotne kurkumy są dość szeroko rozpisane w sieci, naprawdę warto ją jadać, nawet jeśli dysponujemy tylko wersją sproszkowaną, gdyż jako nośnik antyoksydantów pomaga nam zwalczać wolne rodniki, które odpowiedzialne są za choroby serca, układu krążenia i nowotwory.
Zdjęcie - Energetyzujący koktajl z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
1 mango
1 banan
1 pomarańcza
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki startej kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy



Przygotowanie:

1. Banana, mango i pomarańczę obieramy, pomarańczę dodatkowo filetujemy, czyli wycinamy miąższ spomiędzy błonek, nigdy nie miksujcie jej z tymi włóknistymi elementami, wrzucamy owoce do kielicha blendera2. Obieramy imbir i kurkumę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kurkumę koniecznie obieramy i ścieramy w rękawiczkach, niemiłosiernie farbuje 3. Całość zalewamy mlekiem i blendujemy, jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać mleka 4. Przelewamy do szklanek i dekorujemy sproszkowaną kurkumą






Zdjęcie - Energetyzujący koktajl z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Energetyzujący koktajl z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Energetyzujący koktajl z kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami














Kategorie przepisów