Solony karmel
Kocham solony karmel ( to chyba powinien być mój kolejny tatuaż! ).
Idealnie komponuje się z lodami, deserami, naleśnikami, ciastami, goframi, a nawet grzankami ( już od samego pisania zaczęła mi cieknąć ślinka! ). Robi się go błyskawicznie i ta samo błyskawicznie znika ( u mnie zwykle w podejrzanych okolicznościach ).
Dziś mam dla Was przepis na ten idealny solony karmel.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* drobny cukier – 200 g
* zimne masło – 85 g
* śmietana słodka 30% – 120 ml
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier wysypujemy do rondla z grubym dnem, podgrzewamy na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką ( uważajcie by nie rozsmarować cukru po ściankach ).
Kiedy całkowicie się rozpuści ( nie przypalcie! ) dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i energicznie mieszamy aż masa zrobi się jednolita ( ok. 2 minuty ).
Wlewamy śmietankę i podgrzewam aż zrobi się idealnie kremowy sos.
Zdejmujemy z ognia, solimy i gotowe!
Smacznego!