Syrop żurawinowy z wanilią

Grudzień, choć piękny, ciepły i słoneczny, grudnia w zasadzie wcale nie przypominający, światło dawkuje nam bardzo skąpo. Cały dzień spędziłam na wyczekiwaniu odpowiedniego momentu na zdjęcia: żeby ostre światło schowało się już za framugami, dając tylko rozproszone promienie. Mimo wszystko kolory na zdjęciu są dziwne; wręcz niepokojące. Nie potrafię nad nimi zapanować. Cóż, nawet już nie próbuję; taki już urok grudnia...
Pisałam Wam już wcześniej, że zaopatrzyłam się w słuszne ilości świeżej żurawiny. Jest to jeden z moich ulubionych owoców: kwaśny, cierpkawy, nie do pomylenia z niczym innym. W dodatku intensywna czerwień tych niepozornych kuleczek nieodmiennie mnie zachwyca. Po obłędnym brownie, które podbiło serca współpracowników C. na tyle, że prośby o przepis posypały się jak z rękawa, przygotowałam syrop. Rzecz prosta i szybka, a sprawia, że zwykła herbata stanie się niesamowitym doznaniem. Kwaskowaty, intensywny, niezbyt słodki, po prostu idealny.
C., który herbatę pija zdecydowanie rzadziej niż ja, nawet teraz, w grudniu, syrop pije po prostu z wodą z lodem. Mówi, że tak smakuje najlepiej.
Syrop żurawinowy z wanilią
Zdjęcie - Syrop żurawinowy z wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na około 1 l syropu)

  • 500 g żurawiny
  • 1 l wody
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Żurawinę przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować przez 15-20 minut, aż owoce popękają. Przetrzeć przez sitko. Płyn przelać do garnka, dodać cukier, ziarnka wyskrobane z wanilii i strąk. Gotować na średniej mocy palnika przez 30 minut, aż syrop odpowiednio zgęstnieje. Wyjąć laskę wanilii. Gorący syrop przelać do butelek, mocno zamknąć. Ewentualnie zapasteryzować.
Smacznego!
Do mojego syropu dodałam wanilii, żeby jego smak nieco wzbogacić, ale nie zdominować. Zamiast można dodać laskę cynamonu albo kilka kapsułek kardamonu. Ale w ogóle przygotować jego korzenną wersję. Wybór pozostawiam Wam.

Ach! Zupełnie bym zapomniała!
Nie wyrzucajcie resztek żurawiny. Już niebawem pokażę Wam, jak przeistoczyć je w coś naprawdę pysznego...

Przepisy z tych kategorii

Sok z leśnych jeżyn
2

Sok z leśnych jeżyn

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Kompot brzoskwiniowo-jeżynowy z ksylitolem

Kompot brzoskwiniowo-jeżynowy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sasznie
1

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pudding chia z bananem i mango
1

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z melonem, bananem i malinami
1

Koktajl z melonem, bananem i m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Lemoniada ogórkowa
2

Lemoniada ogórkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Aqua fresca arbuzowa na wodzie kokosowej
1

Aqua fresca arbuzowa na wodzie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Syrop z kwiatu czarnego bzu
2

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks
1

Switchel letnie orzeźwienie, o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj