Napar z kurkumy z rozmarynem, miodem i cytryną
Okres jesienno-zimowy to niestety czas częstych przeziębień. Znane powiedzenie mówi, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Dlatego dobrze jest obok ciepłych ubrań wspomagać się także od wewnątrz. Jednym z moich ulubionych na to sposobów są naturalne napary, które nie tylko nas rozgrzewają, ale i wspomagają układ odpornościowy oraz oczyszczają nasz organizm z toksyn. Zazwyczaj parzę w ten sposób imbir, dodając odrobinę miodu i sok z cytryny. Jednak jeszcze lepsze właściwości prozdrowotne od imbiru wykazuje kurkuma. Ten korzeń jest silnym antyoksydantem, ma działanie antynowotworowe, korzystnie wpływa na mózg i wątrobę oraz pomaga oczyścić naszą krew z toksyn. Kurkuma to także w połączeniu z cytryną świetny środek antystresowy i antydepresyjny — mają na to wpływ olejki eteryczne w niej zawarte. O działanie przeciwbakteryjne zadba miód i rozmaryn. Ten ostatni również działa antyseptycznie i przeciwbólowo. Napar z kurkumy to idealny sposób na codzienną profilaktykę prozdrowotną w okresie częstych zachorowań, czy naturalny doraźny środek na przeziębienia w początkowej fazie. Ja tego typu napary stosuję już od kilku lat i śmiało mogę powiedzieć, że żadne bakterie nie są mi straszne! :)
*
SKŁADNIKI
- 5 cm kłącza świeżej kurkumy*
- ½ cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 gałązka rozmarynu
- 300 ml wrzątku
Kurkumę delikatnie oskrob nożem i pokrój na kawałki. Koniecznie użyj do tego celu rękawiczek, ponieważ kurkuma bardzo mocno barwi dłonie. Wrzuć do szklanki wraz z rozmarynem, zalej wrzątkiem i przykryj spodeczkiem. Odstaw na kwadrans. Sparzoną uprzednio cytrynę pokrój na plasterki i wrzuć do naparu. Posłodź miodem i pij, póki napar jest ciepły.
*Świeża kurkuma bywa ciężko dostępna. Jeżeli nie uda Ci się jej zdobyć, to użyj 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i wrzuć kilka plasterków imbiru. Najlepiej będzie imbir zaparzyć jako pierwszy, a sproszkowaną kurkumę dodać razem z miodem do przestudzonego już naparu.
*