Pyszne chili con carne dziś dla Was mam :-) (...) . Fajnie, ogólnie bardzo nam posmakowało, mocno doprawione, ostre, super. Lubicie ??? Mam nadzieję, że tak :-)
Roladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie.
Umyć szparagi pod bieżącą wodą i zdrewniałe końce tak aby miały jednakową długość. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualny tłuszcz i błonki. Obie piersi przeciąć dodatkowo na pół tak aby uzyskać cztery cieńsze filety. Każdy płat rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem...
Kapustę kiszoną odsączamy, jeśli jest kwaśna przepłukujemy. Kapustę siekamy i dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno naczynia do zapiekania. Na kapuście rozkładamy żeberka, następnie cebulę i całość przykrywamy pozostałą kapustą kiszoną. Wierzch posypujemy solą i pieprzem a całość zalewamy bulionem...
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
Mięso dzielimy na części i formujemy owalne placki. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy...
Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :)
Fajne, mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie musztardowym. Aby je zrobić potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Ponadto po pokrojeniu mięsa w plastry, doprawieniu i przesmażeniu dalej robi się samo.
Strogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka. Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz.
Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Kapustę szatkujemy dość cienko. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, słonecznik oraz starte jabłko.
50 ml Kujawskiego mieszamy z miodem, sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Mięso dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Oprószamy mąką z obu stron...
Wygodne w przygotowaniu roladki z mielonego mięsa kurczaka. Nie trzeba rozbijać, zawijać, wystarczy uformować zgrabną roladkę ze zmielonego mięsa. Najlepiej robić to mokrymi dłońmi, będzie dużo łatwiej! Do środka wkładamy ulubiony ser, obtaczamy w panierce i smażymy.
Przygotowany według poniższego przepisu wychodzi idealny – soczyste mięso w naprawdę chrupkiej panierce. Dodanie masła do bułki tartej sprawiło, że mięso nie wyschło, a japońskie panko gwarantuje wyjątkową chrupkość panierki. Do tego ostra musztarda i parmezan podkręcają smak tak, że za dodatek wystarczy garść egzotycznych sałat
Te kotlety to fajna odmiana od tradycyjnych, panierowanych filetów drobiowych. Robi się je szybko, są łatwe do wykonania, nie potrzebujemy wymyślnych składników, no i są baaardzo smaczne.
U mnie dziś przepis na roladki z kurczaka, które robię już od zeszłego roku i tak mi jakoś zeszło. Sezon na szparagi w pełni, więc korzystać trzeba i roladki zrobione. Są proste w przygotowaniu, na pewno efektownie wyglądają, ale trzeba się przy nich troszkę pobawić
Kolejna propozycja na roladki ze zmielonej piersi z kurczaka. Poprzednim razem pokazywałam roladki z serem – klik, dzisiaj przepis na roladki faszerowane porem i marchewką. Ostry por i słodka marchewka razem smakują rewelacyjnie, podduszone na maśle i oliwie dosłownie rozpływają się w ustach!
Taki tradycyjny, bardzo smaczny obiad: mięciutki schab w sosie pieczarkowym do tego ziemniaczki z wody i surówka z mixu sałat, ogórka, pomidora oraz dressingu musztardowego. Wszystko czego potrzeba żeby zaspokoić apetyt i ochotę na pyszny posiłek :)