Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ossobucco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco - dosłownie oznacza kość z dziurką.
Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki.
Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie.
Proste i pyszne!

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje:

4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g
2 marchewki
1 seler naciowy
1 por
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki
100 ml oliwy
125 ml białego wina
600 ml bulionu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem
  • marchew obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler i por umyć i pokroić w plastry. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skóry, miękkiego środka z nasionami i pokroić w kostkę
  • na patelni rogrzać olej i mocno podsmażyć plastry cielęciny z obydwu stron, posolić i oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni
  • na pateni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem
  • piekarnik rozgrzać do 180'C
  • na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory
  • dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Baleron pieczony
1

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Galaretka drobiowa z brzoskwiniami

Galaretka drobiowa z brzoskwin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa jarzynowa z pulpetami
2

Zupa jarzynowa z pulpetami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna kaczka z jabłkami w glazurze z whiskey

Świąteczna kaczka z jabłkami w…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
1

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem
4

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Eskalopki jagnięce z buraczkami
1

Eskalopki jagnięce z buraczkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona szynka
3

Pieczona szynka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczona karkówka
1

Pieczona karkówka

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni