Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
Ossobucco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco - dosłownie oznacza kość z dziurką.
Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki.
Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie.
Proste i pyszne!
Składniki na 4 porcje:
4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g
2 marchewki
1 seler naciowy
1 por
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki
100 ml oliwy
125 ml białego wina
600 ml bulionu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
- cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem
- marchew obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler i por umyć i pokroić w plastry. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skóry, miękkiego środka z nasionami i pokroić w kostkę
- na patelni rogrzać olej i mocno podsmażyć plastry cielęciny z obydwu stron, posolić i oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni
- na pateni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem
- piekarnik rozgrzać do 180'C
- na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory
- dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach