Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ossobucco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco - dosłownie oznacza kość z dziurką.
Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki.
Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie.
Proste i pyszne!

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje:

4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g
2 marchewki
1 seler naciowy
1 por
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki
100 ml oliwy
125 ml białego wina
600 ml bulionu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem
  • marchew obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler i por umyć i pokroić w plastry. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skóry, miękkiego środka z nasionami i pokroić w kostkę
  • na patelni rogrzać olej i mocno podsmażyć plastry cielęciny z obydwu stron, posolić i oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni
  • na pateni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem
  • piekarnik rozgrzać do 180'C
  • na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory
  • dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto malinowy król

Ciasto malinowy król

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Serniczek w szklance z galaretką

Serniczek w szklance z galaret…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami
1

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Francesinha
2

Francesinha

food² food²
Food Square

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową
1

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Burgery wołowe
1

Burgery wołowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!