Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ossobucco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco - dosłownie oznacza kość z dziurką.
Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki.
Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie.
Proste i pyszne!

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje:

4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g
2 marchewki
1 seler naciowy
1 por
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki
100 ml oliwy
125 ml białego wina
600 ml bulionu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem
  • marchew obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler i por umyć i pokroić w plastry. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skóry, miękkiego środka z nasionami i pokroić w kostkę
  • na patelni rogrzać olej i mocno podsmażyć plastry cielęciny z obydwu stron, posolić i oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni
  • na pateni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem
  • piekarnik rozgrzać do 180'C
  • na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory
  • dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów

Surówka z młodej kapusty, kala…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najprostsze jest najlepsze czyli makaron z groszkiem

Najprostsze jest najlepsze czy…

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Forszmak z pieczarkami
1

Forszmak z pieczarkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami
2

Pasztet drobiowy z suszonymi p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczony królik
1

Pieczony królik

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad!
1

Ossobuco z jelenia. Przepis na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami