Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :)
Składniki na ok. 4 porcje:
Pulpety:
- ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia
- ok. 1 litra wody
- 250 g pieczarek
- 2 liście laurowe
- mała śmietana 18%
- sól i pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki sosu sojowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- pęczek koperku
Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki, każdy z nich obtoczyć w małej ilości mąki i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
W garnku zagotować wodę, wrzucić podsmażone pulpety, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie w miseczce wymieszać śmietanę, mąkę, zioła, sos sojowy, sól, pieprz, połowę posiekanego koperku oraz kilka łyżek gorącego sosu. Całość przelać do garnka z pulpetami. Dokładnie wymieszać i pogotować kilka minut, po tym czasie ewentualnie doprawić. Podawać na ciepło posypane resztą koperku.