Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami

Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :)

Zdjęcie - Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 4 porcje:
Pulpety:
  • ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
Sos:
  • ok. 1 litra wody
  • 250 g pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • mała śmietana 18%
  • sól i pieprz
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pęczek koperku

Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki, każdy z nich obtoczyć w małej ilości mąki i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
W garnku zagotować wodę, wrzucić podsmażone pulpety, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie w miseczce wymieszać śmietanę, mąkę, zioła, sos sojowy, sól, pieprz, połowę posiekanego koperku oraz kilka łyżek gorącego sosu. Całość przelać do garnka z pulpetami. Dokładnie wymieszać i pogotować kilka minut, po tym czasie ewentualnie doprawić. Podawać na ciepło posypane resztą koperku.

Zdjęcie - Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów