Strogonow z indyka
Strogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka.
Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz.
Składniki:
400 g filetu z indyka
250 g pieczarek
1-2 papryki
1 cebula
olej/masło ghee
1/2 l bulionu
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- mięso pokroić w 1-cm plastry, następnie w paski. Obsypać przyprawami, wymieszać z 1 łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na około 20 minut
- w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski
- na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dołożyć pieczarki i smażyć, aż z grzybów odparuje woda. Na koniec dodać paprykę i podsmażyć razem przez kilka minut
- w płaskim rondlu, w którym będziesz przygotowywać strogonowa rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać zawartość patelni, podlać bulionem i dusić około 25 minut do miękkości
- łyżeczkę mąki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do tondla. Wymieszać i zagotować
- gulasz podawać z ulubionymi dodatkami posypany zieleniną