Roladki drobiowe ze szparagami

Roladki drobiowe ze szparagami



Zdjęcie - Roladki drobiowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami












Czerwiec przywitał nas gorącym powietrzem i upojnym zapachem jaśminu. Zaczerwienił pola makami, przywołał wspomnienia z dzieciństwa, przyozdobił przydrożne kapliczki barwnymi wstążkami. Gdy słońce schowa się za horyzontem i ustanie świata zgiełk będzie można usłyszeć śpiewaną pod nimi modlitwę czerwcową…
„Wiejskie kapliczki przydrożne świątynie,
Wiele urody i ciepła z was płynie.
Jedna kucnięta wśród świerków wiekowych,
Inna wśród krzewów lub dziadków dębowych….

….Tu po codziennej ciężkiej pracy ludzi,
Serce zmęczone lud do Boga budzi,
I mu dziękując ręce w górę wznosi,
Za dziś dziękuje, a o jutro prosi.

Polskie kapliczki umajone latem,
Barwne i cudne,ubarwione kwiatem,
Otoczon zewsząd grajkami polnymi,
Jego chórami ptakami leśnymi.
Zewsząd się niesie głośne ptactwa granie,
Na chwałę Bożą, kwilenie, śpiewanie…”
(Józef Bieniecki - „Wiejskie kapliczki”)

Delektuję się tym leniwym czasem. Chodzę na długie spacery, doglądam posadzone w donicach pomidory i zajadam ostatnie w tym sezonie szparagi…
Zdjęcie - Roladki drobiowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Roladki drobiowe ze szparagami Składniki dla dwóch osób:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 16 zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 łyżki pesto z rukoli
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól


Umyć szparagi pod bieżącą wodą i zdrewniałe końce tak aby miały jednakową długość.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualny tłuszcz i błonki. Obie piersi przeciąć dodatkowo na pół tak aby uzyskać cztery cieńsze filety. Każdy płat rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na każdym płacie rozsmarować łyżkę pesto i ułożyć cztery szparagi. Zwinąć ciasno w roladki, a następnie owinąć dwoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W połowie czasu pieczenia główki szparagów owinąć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekły.
Podawać z zieloną sałatą i jogurtowym dipem czosnkowym.
Smacznego :)
Aronia
A na blogu znajdują się jeszcze następujące przepisy ze szparagami:
> Omlet makaronowy ze szparagami > Wiosenna sałatka szparagowa > Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem > Szparagi z masłem i cytryną > Szparagi z jajkiem sadzonym > Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami > Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami > Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem > Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym > Risotto ze szparagami i borowikami > Wiosenna frittata ze szparagami i rzodkiewką > Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone > Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami > Naleśniki kukurydziane ze szparagami pod beszamelem > Pesto szparagowe

Kategorie przepisów