Chili con carne
Pyszne chili con carne dziś dla Was mam :-) Skorzystałam z przepisu tego (klik), z dodatkiem ziemniaków, których w oryginale nie ma, ale chciałam spróbować jak z nimi smakuje. Fajnie, ogólnie bardzo nam posmakowało, mocno doprawione, ostre, super. Lubicie ??? Mam nadzieję, że tak :-) Miłego czwartku :-)
Składniki na około 4 porcje:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem)
- 500 ml bulionu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, aż się zarumieni.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko.
3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Dodajemy też cukier i pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na średnim ogniu około 50 - 60 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jak są pokrojone na drobno to gotujemy krócej. Pod koniec gotowania powinno zostać trochę sosu, potrawa ma pływać w lekko płynnym sosie.
4. W międzyczasie czerwoną paprykę kroimy w cienie paski, które przecinamy na pół, żeby nie były za długie. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku.
5. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki :-) Smacznego :-)