Chili con carne


Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne chili con carne dziś dla Was mam :-) Skorzystałam z przepisu tego (klik), z dodatkiem ziemniaków, których w oryginale nie ma, ale chciałam spróbować jak z nimi smakuje. Fajnie, ogólnie bardzo nam posmakowało, mocno doprawione, ostre, super. Lubicie ??? Mam nadzieję, że tak :-) Miłego czwartku :-)

Składniki na około 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem)
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano


1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, aż się zarumieni.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko.
3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Dodajemy też cukier i pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na średnim ogniu około 50 - 60 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jak są pokrojone na drobno to gotujemy krócej. Pod koniec gotowania powinno zostać trochę sosu, potrawa ma pływać w lekko płynnym sosie.
4. W międzyczasie czerwoną paprykę kroimy w cienie paski, które przecinamy na pół, żeby nie były za długie. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku.
5. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mielone paprykowe
4

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
3

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
3

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami

Barszcz czerwony z ziemniakami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia
1

Szarlotka z budyniem w słoiku…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Owsiane babeczki ze śliwkami
2

Owsiane babeczki ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście