Udka pieczone z warzywami
Ostatni tydzień sierpnia postanowił nas dopieścić upałami, więc znów odeszła ochota od przesiadywania w kuchni, ale zjeść czasem by coś wypadało. Więc może skusicie się na udka z kurczaka pieczone z warzywami? Wiem wiem, od piekarnika jest jeszcze goręcej, ale wystarczy przygotować warzywa, doprawić mięso i siup do pieca, a reszta robi się sama, a my przychodzimy na gotowe. Smacznie, prosto i lekko :)
Składniki na 2-3 porcje:
- ok. 600 g udek (pałek) z kurczaka
- przyprawa "Kurczak złocisty"
- oliwa
- 5-6 ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 2-3 małe pietruszki
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 2-3 duże ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Mięso umyć, osuszyć, porządnie natrzeć przyprawą wymieszaną z oliwą i odstawić. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler oraz czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i obsypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać. Na wierzchu poukładać mięso z kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec pod przykryciem ok. 45-50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, włączyć termoobieg i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż mięso delikatnie się zezłoci. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem ulubionej surówki.