Bardzo smaczny kurczaczek z aromatycznymi kiszonymi cytrynami rozpływa się w ustach a ten aromat podczas pieczenia hm... do tego pieczona dynia z sokiem z kiszonych cytryn i czosnkiem ... polecam
Zabierając się za ten przepis miałam na myśli zupełnie coś innego. Ale to co mi wyszło okazało się całkiem fajne, dość ładne a przedewszystkim smaczne. Największą trudnością było wyjęcie kości z kurczaka ale jak się z tym uporałam reszta poszła gładko.
No, jakoś dawno mnie tu nie było. Jesień, szarości, deszcze, chłód, w domu nie grzały kaloryfery i niemal cała rodzina chodziła przeziębiona, półzdechła. ;-) Ani mi tam w głowie było gotowanie, skoro trzeba było przetrwać. ;-))) Dziś posiłek zwyczajny, łagodny, bez szaleństw.
Dziś jesiennie, słonecznie. A u nas dynia nie wydrążona, ciastek halloweenowych brak, zaległości w sprzątaniu, za to - spacery, zbieranie liści do zielnika, gra w nogę w pustawym parku, odwiedziny w ulubionej lodziarni, a z lektur - Osiecka, z filmów - Różowa Pantera. Wszystko małymi haustami, bo tu trzeba poukładać, tu posprzątać, tu dla masy szpargałów znaleźć miejsce, kwiatki przesadzić, kurze zetrzeć, no i siły ma starczyć na jutro. Jutro groby, będzie smutno.
Słońce. Szeleszczą liście. Lizaki w ksztacie kogutków od pani, u której zawsze kupujemy kwiatki i znicze. Chwila smutku i złości. Pańska skórka. Kule z prażonego ryżu. Między sprzedawcą waty cukrowej, a panią handlującą balonami stoisko z filmami.
Nasze tradycje kulinarne są przeróżne – czasem tłuste i bogate, czasem skromne i niemalże ascetyczne, ale nigdy nie były nijakie, monotonne i nudne. Troszkę na dowód tego chciałbym wam dzisiaj zaproponować moją interpretację królika po polsku.
Wspaniałe kotlety, które zrobiły u nas furorę! Smakują świetnie z pieczarkowym nadzieniem. Idealnie zgrały się z czarnymi kluskami, z którymi je podawałam. Ten śląski obiad bardzo nam smakował, a mój Ukochany był po prostu zachwycony! :)
Przepisy na kaczkę które w niej znalazłem totalnie zwaliły mnie z nóg – trochę już widziałem przepisów w swoim życiu, trudnych, prostych, z przeróżnych stron świata – ale byłem całkowicie oszołomiony bogactwem składników które zostały użyte w tych starych polskich przepisach, i zabiegów jakie należało wykonać, aby danie wyszło jak należy. Myślę, że niektórzy Francuzi zobaczywszy te receptury poczuli by się lekko zawstydzeni, że ich kuchnia taka skromna i prosta.
Mięso pokroić w kostkę, zmielić z cebulą. Wsypać jedną saszetkę ryżu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Liście kapusty umyć, odkroić "zdrewniałe" końce.
Tego kurczaka próbowało już wiele osób i za każdym razem kiedy ktoś pokazywał swoje zdjęcie nabierałam ochoty i ja. No i w końcu zmobilizowałam się. Ale, że ciągle brak mi czasu i się śpieszę to przepis przeczytałam niewuażnie i rano wyjęłam sobie udka a po południu, gdy zabrałam się za obiad okazało się, że potrzebne były piersi.
Zobaczyłam tę pieczeń u Edysi i wiedziałam, że musi być pyszna. Mięso drobiowe i suszone owoce to świetny duet, wielokrotnie przeze mnie już wypróbowany. Rodzynki okazały się dla mnie odrobinę za słodkie więc następnym razem użyję śliwek. Ale i tak pieczeń jest pyszna i nie raz jeszcze do niej wrócę.
Za oknami szaro, deszczowo, wietrznie. W domu ciepło, przyjemnie, pod nogami plączą się dwa psy. Żadnych planów na sobotę, poza jednym - odpocząć. Wczoraj już nie dobiegłam na wernisaż koleżanki, na koncert piosenek Osieckiej, swoje zaproszenie na Wielki Wybuch w Centrum Kopernika oddałam znajomej.
Szybka przekąska na nagły atak głodu :) Kawałeczki piersi z kurczaka w chrupiącej paluszkowej panierce, do tego miseczka słodko-ostrego sosu - przygotowuje się je dosłownie chwilę. Są idealne, gdy brak czasu na długie gotowanie [ czyli w wirze przedświątecznych zakupów i porządków ;) ], a ma się ochotę na coś na ciepło. Pomysł na szybki sos zgapiony od siostrzeńca mojego męża, Kuby :)
Drugie danie pochłanialiśmy wieczorową porą. Pysznie. :-) Przepis znalazłam u Moniki, której jestem wierną fanką. Monikucha zachwyca mnie swoimi pomysłami na potrawy. Jej kolejne wpisy oglądam z wielkim apetytem. Zawsze robią na mnie wrażenie.
Przed świętami proponuję przepis na pyszną pieczeń z suszonymi pomidorami. Delikatna w smaku idealnie nadaje się na świąteczny półmisek i jest też atrakcyjna wizualnie. Do tego prosta w wykonaniu. Bardzo polecam:)