Kaczka z jabłkami
Słońce. Szeleszczą liście. Lizaki w ksztacie kogutków od pani, u której zawsze kupujemy kwiatki i znicze. Chwila smutku i złości. Pańska skórka. Kule z prażonego ryżu. Między sprzedawcą waty cukrowej, a panią handlującą balonami stoisko z filmami. Kupujemy "Wilka i zająca". Jeden z ulubionych filmów mojego Taty i wtedy się uśmiecham... W domu stół, na nim obrus w niebieską kratę.
Kaczka z jabłkami
piersi kaczki
majeranek, sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa,masło
kilka kwaśnych jabłek
domowe borówki z gruszkami
kilka ziemniaków
Mięso nacieram solą, pieprzem i majerankiem. Układam w brytfance posmarowanej oliwą. Wierzch mięsa skrapiam sokiem z cytryny. Piekę w 190 stopniach co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
małe ziemniaki obieram. Wierzch nacinam co kilka milimetrów. Podsmażam z obu stron na oliwie wymieszanej z masłem. Solę. Przekładam do podłużnej foremki polewam tłuszczem i piekę obok kaczki przez ok. 45 minut.
Jabłka obieram, kroję na połówki, wydrążam środki. Wypełniam je borówkami. Układam obok mięsa, gdy te już do połowy się upiekło.
Podaję wszystko razem.
Przepis bierze udział w Akcji Kulinarnej "Gotujemy po polsku" pod patronatem Serwisu z Pierwszego Tłoczenia.