Kurczak z kiszonymi cytrynami i pieczoną dynią
Bardzo smaczny kurczaczek z aromatycznymi kiszonymi cytrynami rozpływa się w ustach a ten aromat podczas pieczenia hm... do tego pieczona dynia z sokiem z kiszonych cytryn i czosnkiem ... polecam
- 1 kurczak ok 1,8 kg
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 4 ząbki czosnku + 2 do dyni
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 2 kiszone cytryny + odrobina soku z kiszonych cytryn (do dyni i kurczaka)
Kurczaka natrzeć zmiażdżonym czosnkiem następnie posypać papryka słodką i ostrą. Kiszone cytryny wkładamy do środka kurczaka i polewamy go odrobiną soku z kiszonych z cytryn. Kurczaka układamy na blaszce posmarowanej olejem z oliwek. Dynię kroimy w grubą kostkę i posypujemy słodką papryką i zmiażdżonym czosnkiem polewamy oliwa z oliwek minimalnie mieszamy i wykładamy na blaszkę obok kurczaka - polewamy jeszcze sokiem z kiszonych cytryn.Całość odstawić i na minimum godzinkę dwie aby przeszło przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut. aż kurczak będzie lekko przypieczony.
Można upiec również razem z ziemniakami i marchewką - niekoniecznie
Smacznego