Pieczeń drobiowa z owocami

Pieczeń drobiowa z  owocami

Zobaczyłam tę pieczeń u Edysi i wiedziałam, że musi być pyszna. Mięso drobiowe i suszone owoce to świetny duet, wielokrotnie przeze mnie już wypróbowany. Rodzynki okazały się  dla mnie odrobinę za słodkie więc  następnym razem użyję  śliwek. Ale i tak pieczeń jest pyszna i nie raz jeszcze do niej wrócę.

Zdjęcie - Pieczeń drobiowa z  owocami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 800 g drobiowego mięsa mielonego 
  •  1 jajko (roztrzepane)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  100 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • ziarenka smaku lub inna przyprawa typu vegeta
  • pieprz

Do mielonego mięsa dodać jajko bułkę tartą, majonez, natkę, rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele. Doprawić ziarenkami smaku i pieprzem (najlepiej białym) i dobrze wyrobić, żeby składniki dobrze się połączyły. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części, uformować grube wałki i zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać 0,5 szklanki zimnej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu zostawić w folii do ostygnięcia, potem kroić w plastry.

Smacznego:)

Kategorie przepisów