Pieczeń drobiowa z owocami
Zobaczyłam tę pieczeń u Edysi i wiedziałam, że musi być pyszna. Mięso drobiowe i suszone owoce to świetny duet, wielokrotnie przeze mnie już wypróbowany. Rodzynki okazały się dla mnie odrobinę za słodkie więc następnym razem użyję śliwek. Ale i tak pieczeń jest pyszna i nie raz jeszcze do niej wrócę.
Składniki:
- 800 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 jajko (roztrzepane)
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- ziarenka smaku lub inna przyprawa typu vegeta
-
pieprz
Do mielonego mięsa dodać jajko bułkę tartą, majonez, natkę, rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele. Doprawić ziarenkami smaku i pieprzem (najlepiej białym) i dobrze wyrobić, żeby składniki dobrze się połączyły. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części, uformować grube wałki i zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać 0,5 szklanki zimnej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu zostawić w folii do ostygnięcia, potem kroić w plastry.
Smacznego:)