Kaczka i pomarańcze

Kaczka i pomarańcze

Dziś jesiennie, słonecznie. A u nas dynia nie wydrążona, ciastek halloweenowych brak, zaległości w sprzątaniu, za to - spacery, zbieranie liści do zielnika, gra w nogę w pustawym parku, odwiedziny w ulubionej lodziarni, a z lektur - Osiecka, z filmów - Różowa Pantera. Wszystko małymi haustami, bo tu trzeba poukładać, tu posprzątać, tu dla masy szpargałów znaleźć miejsce, kwiatki przesadzić, kurze zetrzeć, no i siły ma starczyć na jutro. Jutro groby, będzie smutno.

Zdjęcie - Kaczka i pomarańcze  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaczka i pomarańcze

kaczka

2 pomarańcze

2 grejpfruty

domowe kandyzowane skórki pomarańczy

mieszanka sałat

sól, majeranek, pieprz

sok z cytryny

75 ml oleju kukurydzianego

Do czeluści kaczki wycisnęłam sok z cytryny. Kaczkę natarłam z zewnątrz majerankiem i solą, ułożyłam w naczyniu posmarowanym oliwą, skropiłam wodą i piekłam odkrytą, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Po godzinie przekręciłam kaczkę na drugą stronę i nacięłam ją w kilku miejscach, by wytopił się stamtąd tłuszcz. Chcąc upiec dwie pieczenie na jednym rożnie ułożyłam połówki kwaśnych jabłek wydrążone w środku i wypełnione domowymi borówkami. Kaczkę, jak nabrała rumieńców przykryłam folią aluminiową. Piekłam ją dotąd, aż nabrała miękkości.

W czasie, gdy kaczka siedziała w piekarniku strałam na tarce skórkę 1 pomarańczy i 1 grejpfruta. Pozostałe owoce obrałam. Ze wszystkich zdjęłam białą skórkę. Pokroiłam je na segmenty. Oczyściłam z pestek.

Do startych skórek z 2 owoców wycisnęłam 3 łyżki soku z cytrusów. Powoli wlałam do nich olej kukurydziany i ubijałam energicznie dotąd, aż uzyskałam strukturę emulsji. Doprawiłam sos solą i pieprzem.

Kaczka się upiekła. Dzieci dostały mięso z jabłkami. Dla nas pokroiłam kaczkę w plastry i nałożyłam na talerze. Sos z brytfanki wymieszałam z sosem z cytrusów i oleju. Powstałą mieszaninę dodałam do liści sałaty. Po wymieszaniu ułożyłam liście na brzegach naszych talerzy. Plastry kaczki obsypałam kawałkami owoców. Na wierzchu ułożyłam kandyzowaną pomarańczową skórkę.

Pycha.

* źródło - "Lato. Domowa kuchnia Le Cordon Bleu" wyd. Konemann

Kategorie przepisów