Chrupiące kąski z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym
Szybka przekąska na nagły atak głodu :) Kawałeczki piersi z kurczaka w chrupiącej paluszkowej panierce, do tego miseczka słodko-ostrego sosu - przygotowuje się je dosłownie chwilę. Są idealne, gdy brak czasu na długie gotowanie [ czyli w wirze przedświątecznych zakupów i porządków ;) ], a ma się ochotę na coś na ciepło. Pomysł na szybki sos zgapiony od siostrzeńca mojego męża, Kuby :)
Składniki :
- pół piersi z kurczaka
- sól, pieprz, sproszkowany czosnek, imbir
- 1 roztrzepane jajko
- 2-3 łyżki mąki
- 1 paczka słonych paluszków
- tłuszcz do smażenia
sos :
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w paski o długości ok.10 cm i szerokości 2-3 cm. Posolić, oprószyć przyprawami i odstawić na 10-15 minut.
Paluszki rozdrobnić w moździerzu lub blenderem. Przygotować sos - zmieszać razem musztardę, ketchup i miód.
Kawałeczki kurczaka panierować kolejno w mące, jajku i paluszkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zezłocą.
Podawać z miseczką sosu i pieczywem.