Pasztet z piwem

Pasztet z piwem

Za oknami szaro, deszczowo, wietrznie. W domu ciepło, przyjemnie, pod nogami plączą się dwa psy. Żadnych planów na sobotę, poza jednym - odpocząć. Wczoraj już nie dobiegłam na wernisaż koleżanki, na koncert piosenek Osieckiej, swoje zaproszenie na Wielki Wybuch w Centrum Kopernika oddałam znajomej. Marzyłam o cichym kącie, ciszy, książce. W sobotę wreszcie można się wyspać, godziny płyną leniwie, w drugiej połowie dnia pojawia się energia. W naszej kuchni ciągle polskie przepisy. Już wszystko w niej zrobione. Ten weekend, to także nie zaglądanie do garnków. Dziś bym miała siłę i przyjemność iść na Osiecką. Na szczęście pod ręką mam "Szpetnych czterdziestoletnich" i dawno nie czytaną "Ćmę".

Przepis dołączam do kulinarnej akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku" prowadzonej pod patronatem SerwisuZPierwszegoTłoczenia.

Zdjęcie - Pasztet z piwem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z piwem

40 dag wołowiny

30 dag wątroby cielęcej

40 dag wieprzowiny

30 dag słoniny

6 jaj

5 ząbków czosnku

2 duże cebule

10 suszonych grzybów

2 kajzerki

400 ml piwa

2 łyżki majeranku

łyżeczka pieprzu

łyżeczka mielonego kminku

sól

gałka muszkatołowa

Grzyby namoczyłam przez ok. 20 minut we wrzątku. Odcedziłam. Mięso, obrane i przekrojone na pół cebule, obrane ząbki czosnku i namoczone grzyby zalałam piwem. Całość gotowałam dotąd, aż większość płynu odparowała. Zostawiłam, aż wszystko przestygło. Zmieliłam w maszynce razem z kajzerkami.  Następnie masę dokładnie zmiksowałam blenderem. Dodałam przyprawy, jaja, wymieszałam. Przełożyłam do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez ok. 80 minut w 190 stopniach.

Zdjęcie - Pasztet z piwem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów