Wieprzowina z morelami

Wieprzowina z morelami

No, jakoś dawno mnie tu nie było. Jesień, szarości,  deszcze, chłód, w domu nie grzały kaloryfery i niemal cała rodzina chodziła przeziębiona, półzdechła. ;-) Ani mi tam w głowie było gotowanie, skoro trzeba było przetrwać. ;-))) Dziś posiłek zwyczajny, łagodny, bez szaleństw. Smacznie, choć wolę curry i spaghetti. Dzisiejszy obiad przypomina mi babcine klimaty i dlatego zrobiłam do niego marchewkę z groszkiem, która kojarzy mi się z obiadami u mojej babci.  :-))

Zdjęcie - Wieprzowina z morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieprzowina z morelami

1/2 kg wieprzowiny na gulasz

200 g suszonych moreli

1 cebula

zioła prowansalskie

sól, pieprz

łyżka balsamico

łyżka sosu sojowego Kikkoman

łyżeczka miodu

ząbek czosnku

oliwa

Mięso pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z oliwą, miodem, balsamico, sosem sojowym, rozdrobnionym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Przesmażyłam na głębokiej patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Dodałam posiekaną cebulę.

Dodałam pół szklanki wody. Wsypałam przekrojone na pół suszone morele. Przykryłam i dusiłam na małym ogniu przez pół godziny.

* podobnie robiłam kiedyś mięso z indyka, w kawałku - obsypywałam je ulubionymi przyprawami, smażyłam, podlewałam wodą i wrzucałam garstkę suszonych moreli plus trochę rodzynek, razem dusiłam. Lubiliśmy ;-).

Marchewka z groszkiem

1 kg marchewki

puszka groszku

sól, cukier, pieprz

4 czubate łyżki masła

4 łyżki mąki

Obrane, pokrojone w kostkę marchewki zalewam zimną wodą, tylko tyle wody, by je przykryła. Solę i gotuję do miękkości. Pod koniec wsypuję groszek, dodaję cukier i pieprz. Dolewam zasmażkę zrobioną z masła i mąki. Mieszam, zagotowuję. Finito.

* źródło - przepis na mięso znalazłam u Edysi

Kategorie przepisów