Przepis, który dziś Wam polecam ma co najmniej dwie duże zalety: robi się go bardzo szybko, a upieczone zgodnie ze wskazówkami mięso pozostaje niesamowicie delikatne i soczyste.
Głównym atrybutem świąt Wielkiej Nocy od wieków jest jajko. Symbolizuje początek nowego życia i odrodzenie. Ponieważ do dzisiaj nie ustalono, co było pierwsze: czy kura, czy jajko, tym razem decydujemy się na kurę i to ona będzie głównym składnikiem tego pysznego dania.
Szaszłyki grillować na patelni, albo pod grillem w piekarniku. W trakcie grillowania pokrojone w plastry jabłko, posypać majerankiem i opiec z obu stron na patelni. Obsmażone plastry jabłka rozłożyć na półmisku i podać z szaszłykami.
Szafranu używa się w niewielkich ilościach. Już dwie, trzy nitki (pręciki) wystarczą, aby zabarwić potrawę i nadać jej szczególnego smaku i aromatu. Większa ilość powoduje, że jedzenie robi się gorzkie, a 20-gramowa dawka może być śmiertelna dla człowieka.
To smakowite południowoafrykańskie danie chciałam przygotować już bardzo dawno, ale dopiero teraz się za nie wzięłam. Szkoda, że tak późno, bo jest niesamowite. To zapiekane mielone mięso na słodko-ostro (z przewagą tego pierwszego smaku), z warstwą jajeczną doprawioną kurkumą. Jest dość nietypowe, ale będzie smakować każdemu
Przepyszna potrawa, którą podać można zarówno na zwykły niedzielny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje, na przykład drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Schabowe roladki z nadzieniem orzechowo-chrzanowym mają naprawdę wyjątkowy smak. Polecam! :)
Schab do galarety przygotowuję gotując w zalewie ale można oczywiście upiec go w piekarniku uprzednio nacierając przyprawami według własnego uznania. Dla wielu z moich znajomych tak przygotowane mięso jest daniem obowiązkowym w okresie Wielkiejnocy. Zalewę polecam także do innego rodzaju mięs. Ugotowane w ten sposób mięso świetnie smakuje do kanapek.
Pyszną kiełbasę na Wielkanoc przygotowałam z mięsa wieprzowego z karkówki. Pyszna domowa kiełbasa wędzona jest rewelacyjna w smaku, aromatyczna, wyśmienita, genialna. Nie znam osoby, która by nie miała do niej słabości,muszę się przyznać mam do niej wielką. A najlepsza jest wisząca na drążku,podsuszona tzw "łamana".
Proponuję na Święta połączyć kiełbaski ze słodkawym cydrem i jabłkami. Na dnie naczynia zbiera się miękka, pełna smaku cebulka o aromacie rozmarynu i gałki. Poezja!
Galantyna z kurczaka to świetna alternatywa dla pasztetów – można w pyszny sposób pozbyć się resztek mięs, wygląda imponująco na świątecznym stole i jest obłędna w smaku. Zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Dodatek bakalii powoduje, że galantyna ma świetny, nieco słodkawy posmak.
Kurczak o soczystym, delikatnym mięsie doprawionym "z charakterem" to idealne danie na obiad dla większej liczby osób, nawet w czasie świąt wielkanocnych. Na pewno będzie smakować domownikom - mam przeczucie, że nawet tym nieprzepadającym za anchois.
Nam wielkanocny obiad z gęsiną nieco się przyśpieszył :), ale sposób na przygotowanie piersi jest prosty i dający bardzo dobry efekt smakowy - danie przeszło najtrudniejszy test (małoletnich) z opinią "to jest pyszne" :).
Pasztet zawsze w okresie świątecznym piekła babcia, odkąd pamiętam miał małą rzeszę swoich fanów. Tym razem powstał u mnie w domu i jak zwykle został zjedzony błyskawicznie.
Podawałam już przepisy na galantynę i balotynę z kurczaka. Ta pieczeń jest bardzo podobna w sposobie wykonania, jednak nie faszerujemy tym razem skóry, tylko zawijamy wszystko w folię aluminiową, więc nie trzeba się martwić swoimi umiejętnościami w luzowaniu kości.