Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami
Galantyna z kurczaka to świetna alternatywa dla pasztetów – można w pyszny sposób pozbyć się resztek mięs, wygląda imponująco na świątecznym stole i jest obłędna w smaku. Zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Dodatek bakalii powoduje, że galantyna ma świetny, nieco słodkawy posmak. Jest idealna na Wielkanoc, jako główny aktor w mięsno – jajecznej uczcie.
Składniki
(4 porcje)
- kurczak 1500 gr
- wątróbki 150gr
- tłusty boczek 250gr
- inne mięso (np. indyk, cielęcina, wieprzowina) 300gr
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- rodzynki 50 gr
- morele suszone 50gr
- żurawina 50gr
- jajko
- bułka tarta 100gr
- słodka papryka
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie
(180 minut)
1. Kurczaka luzujemy. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem.
2. Na patelni przesmażamy boczek oraz mięso i czosnek.
3. Na oleju Kujawskim smażymy wątróbkę z cebulką. Solimy na sam koniec.
4. Podsmażone mięso z boczkiem i wątróbkę z cebulką mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach.
5. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, morele kroimy i razem z żurawiną dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy.
6. Dodajemy jajko i połowę bułki, mieszamy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułkę, tak aby masa sama spadała z łyżki.
7. Kurczaka rozkładamy na desce. Tam, gdzie widoczna jest tylko skóra można położyć mięso delikatnie odcięte z piersi.
8. Do kurczaka nakładamy farsz i zwijamy w rulon, który zawijamy w folię aluminiową posmarowaną olejem Kujawskim. Pieczemy około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po odchyleniu folii skórka powinna być przypieczona.
9. Podajemy na zimno pokrojoną w plastry.
Nazwa potrawy: Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami
Opis: Galantyna z kurczaka czyli rolada z kurczaka pieczona z bakaliami podawana na zimno. Świetna propozycja przepisu na Wielkanoc - może być alternatywą dla pasztetów.
Rodzaj: Przystawka
Zdjęcie:
Data: 16-04-2014
Czas przygotowania: 180 minut
Ilość porcji: 4
Autor: Dorota Bigo