Roladki z farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym

Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym

Przyprawa pozyskiwana z odmiany krokusa o nazwie Crocus sativus. Kwiaty tej rośliny zbiera się jesienią i od razu odrywa od dna kielichów czerwone pręciki - każdy kwiatek odmiany crocus sativus ma tylko po 3 pręciki. Słowo szafran pochodzi z arabskiego zafaran, co oznacza żółty. Aby uzyskać funt (mniej niz pół kilo) szafranu, potrzeba oberwać pręciki z 70-80 tysięcy kwiatów, dlatego ta przyprawa jest wyjątkowo droga - w zależności od jakości i regionu, z którego pochodzi, kosztuje około 120 dolarów za uncję (niecałe 30 g). Szafran pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie był używany w medycynie (do obniżania gorączki, na uspokojenie, do poprawy funkcjonowania wątroby; miał też przeciwdziałać reumatyzmowi i neuralgiom), do produkcji pachnideł i barwników oraz oczywiście w celach spożywczych. Sprowadzano go m.in. na dwory egipskich faraonów, którzy ponoć cenili szafran jako afrodyzjak. Obecnie najwięcej szafranu na świecie produkuje się w Iranie, ale to Hiszpania eksportuje najwięcej tej przyprawy. Kupując, warto wiedzieć, że najlepszy szafran hiszpański pochodzi z Walencji. Szafranu używa się w niewielkich ilościach. Już dwie, trzy nitki (pręciki) wystarczą, aby zabarwić potrawę i nadać jej szczególnego smaku i aromatu. Większa ilość powoduje, że jedzenie robi się gorzkie, a 20-gramowa dawka może być śmiertelna dla człowieka. Na szczęście mało kto aż tak rozrzutnie obchodzi się z tą kosztowną przyprawą... (źródło magazyn kuchnia)

Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
4 sznycle z indyka
100 g obranych pistacji
doniczka mięty
100 g serka philadelphia
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1 kg ziemniaków
1/4 łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki serka mascarpone
ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Sznycel rozkładamy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej i rozbijamy na płasko, doprawiamy solą i pieprzem
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednego, obranego ząbka czosnku
3. Obrane pistacje i listki mięty wrzucamy do blendera i drobno siekamy, mieszankę łączymy z serkiem, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem
4. Pastę pistacjowo-miętową rozsmarowujemy na sznyclach, ciasno zwijamy, tak jak krokiety, roladki obsmażamy krótko na klarowanym maśle, kiedy się zrumienią przekładamy o naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut
5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zachowujemy ok 2 łyżek wody z gotowania
6. Nitki szafranu rozcieramy w moździerzu na pył, dolewamy zachowaną wodę z gotowania ziemniaków
7. Ziemniaki rozcieramy razem z czosnkiem na pure, dodajemy mascarpone i rozpuszczony szafran, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą
8. Roladki przekrawamy na pół, układamy na pure szafranowym, dekorujemy listkami mięty i grubo siekanym pistacjami


Roladki z zielonym farszem na intensywnie żółtym pure szafranowym!
Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Roladki z  farszem pistacjowo-miętowym na szafranowym pure ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów