Biała kiełbasa z cydrem i jabłkami
Wielkanoc ma dla mnie smak białej kiełbasy, takiej domowej, pachnącej czosnkiem i majerankiem.
Żeby jednak dodać jej trochę oryginalności, proponuję na Święta połączyć kiełbaski ze słodkawym cydrem i jabłkami. dnie naczynia zbiera się miękka, pełna smaku cebulka o aromacie rozmarynu i gałki. Poezja!
Roboty przy tym daniu nie ma w zasadzie żadnej- samo „robi się” w piecu- a my w tym czasie możemy spokojnie spędzić rodzinne chwile przy stole, a nie w kuchni.
Ps. Zmywania też niewiele, bo to danie jednogarnkowe!:)
Biała kiełbasa z cydrem i jabłkami Składniki- biała kiełbasa - 250-500 g (użyłam kiełbasek 'norymberskich')
- cydr - 250 ml
- rozmaryn - 3 gałązki
- cebula - 1 szt
- jabłko - 1-2 szt
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- masło - 1 łyżeczka
Na dnie naczynia do zapiekania rozłóż cienko pokrojoną cebulę. Na wierzchu rozłóż kiełbaski, posyp świeżo tartą gałką muszkatołową. Wlej cydr, połóż rozmaryn, wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 oC.
Po tym czasie przewróć kiełbaski na druga stronę, dodaj pokrojone w ósemki jabłka, piecz kolejnych 20 minut.
Przed podaniem wyjmij kiełbaski i jabłka na półmisek, do cebuli zaś dodaj zimne masło (możesz ją dodatkowo wstawić na chwilę pod grill, aby sos zgęstniał), wymieszaj. Tak powstałym sosem polej danie.