Pasztet
Pasztet zawsze w okresie świątecznym piekła babcia, odkąd pamiętam miał małą rzeszę swoich fanów. Tym razem powstał u mnie w domu i jak zwykle został zjedzony błyskawicznie.
Składnik (4 foremki 22x8cm):
1kg wołowiny
1/2kg wątroby wieprzowej
1/2kg wędzonego podgardla
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1,5 bułki
3 jajka
6 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
majeranek
sól
pieprz
Do garnka z ok.1,5 l wody dajemy ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy wodę i wrzucamy wołowinę oraz obrane warzywa. Całość gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Do tej samej wody wrzucamy wątrobę i również gotujemy 30 minut. Kiedy woda przestygnie namaczamy w niej bułkę i nasączoną mielimy. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do wąskich foremek.
Pasztet pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 1h 15min.
Składnik (4 foremki 22x8cm):
1kg wołowiny
1/2kg wątroby wieprzowej
1/2kg wędzonego podgardla
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1,5 bułki
3 jajka
6 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
majeranek
sól
pieprz
Do garnka z ok.1,5 l wody dajemy ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy wodę i wrzucamy wołowinę oraz obrane warzywa. Całość gotujemy ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Do tej samej wody wrzucamy wątrobę i również gotujemy 30 minut. Kiedy woda przestygnie namaczamy w niej bułkę i nasączoną mielimy. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do wąskich foremek.
Pasztet pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 1h 15min.